Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Volvos VD är årets hedersskaraborgare

   Publicerad 27 november 2019

   I över 20 år har Skaraborgs Akademi utsett årets hedersskaraborgare. I år är det AB Volvos VD Martin Lundstedt som får motta den ärofulla utmärkelsen, med motiveringen att han är ”en utmärkt ambassadör för Skaraborg varhelst i världen han är verksam”. Hederstiteln delas ut på Högskolan i Skövde 28 november.

   Sedan 1998 har Skaraborgs Akademi utsett årets hedersskaraborgare. Genom åren har utmärkelsen gått till bland andra Robert Gustafsson, Västgöta-Bengtsson, Gert Wingårdh, Kronprinsessan Victoria, Thomas G:son. Förra årets mottagare var Maria Vretemark och Tony Axelsson, båda arkeologer vid Västergötlands museum.

   2019 års hedersskaraborgare är Martin Lundstedt, VD och koncernchef på AB Volvo. Skaraborgs Akademi skriver i sin motivering att utmärkelsen går till Martin Lundstedt ”för att han är en utmärkt ambassadör för Skaraborg varhelst i världen han är verksam. Han har bevisat att man kan prata flytande på alla språk, engelska, tyska och franska med en utpräglad skaraborgsdialekt som bas. I sin roll som företagsledare i Skaraborgs – och Sveriges – största företag är han en viktig garant och förebild för en fortsatt innovativ och hållbar industriell utveckling.”

   Martin Lundstedt föddes i Mariestad och kallar fortfarande Mariestad för ”hemma”. Han studerade till civilingenjör på Chalmers och började jobba på Scania 1992. Han blev kvar på Scania i 23 år och hade där en rad chefspositioner, innan han 2015 tillträdde som VD för AB Volvo.

   Årets hedersskaraborgare är Martin Lundstedt, VD och koncernchef på AB Volvo. Foto: Cicci Jonson, Bilduppdraget

    

   Hur känns det att ha fått den här utmärkelsen?

   – Det känns lika delar glädjande som hedrande. Skaraborgsbygden betyder lika mycket för mig nu som den alltid gjort, och att få detta pris är bland det finaste man kan få i mitt tycke, säger Martin Lundstedt.

   Varför tror du att juryn valde dig?

   – Det kan bara juryn svara på, men om du frågar vänner, kollegor och kunder så tror jag att de ganska tydligt uppfattar att mitt rotsystem finns i Skaraborg. Och oavsett var jag är i världen lyser Mariestad och Skaraborg igenom i mitt sätt att vara. 

   Vad betyder Skaraborg för dig?

   – Väldigt mycket. Jag jobbar och reser en hel del och varje gång jag kommer hit känner jag att batterierna laddas om och att det finns ett ställe där jag trots ett hektiskt schema är 100 procent jordad.

   AB Volvo är moderbolag för Volvo Group som tillverkar bland annat lastbilar, bussar samt industriella och marina drivsystem. AB Volvo har verksamhet i över 190 länder, har 105 000 medarbetare och är Sveriges största bolag. Bolaget är också störst i Skaraborg med den stora motorfabriken i Skövde där 3100 personer arbetar.

   Utmärkelsen årets hedersskaraborgare delas ut under högtidliga former kvällen 28 november, i samband med årets sista populärvetenskapliga café vid Högskolan i Skövde. Efter ceremonin kommer Martin Lundstedt att intervjuas av akademiledamoten Helena Stålnert.

   Publicerad: 2019-11-27
   Senast ändrad: 2020-01-21
   Sidansvarig: webmaster@his.se