Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Regn och rusk när styrningsideal inom vården diskuterades i Almedalen

   Publicerad 2 juli 2019

   Regnet öste ned och hårda vindar drog så att det smällde i tältdukarna på Västsvenska arenan när Högskolan i Skövde under tisdagseftermiddagen höll sitt seminarium ”Hur integrerar vi olika styrningsideal inom vården?”. Representanter från olika vårdorganisationer fanns på plats för att diskutera två motstridiga styrningsideal – och hur de kan samverka för att ge bästa möjliga vård.

   Högskolan i Skövdes seminarium ”Hur integrerar vi olika styrningsideal inom vården?” lockade en intresserad skara åhörare i Almedalen under tisdagseftermiddagen. Publiken hade trotsat busvädret för att besöka Västsvenska arenans tält vid stranden i ett blåsigt Visby.

   Christian Gadolin, lektor i företagsekonomi, medverkade från Högskolan i Skövde. Under sin presentation förklarade han att syftet med seminariet var att bena ut en av de största svårigheterna och hindren för att få till förändring i dagens sjukvård – förekomsten av två mycket starka men också motstridiga styrningsideal. Det är vad som brukar kallas den professionella logiken, samt managementlogiken.

   – Vi kan inte förstå ett problem utifrån ett sätt att tänka, vi behöver minst två sätt för att förstå vården och förstå hur vi ska lösa vårdens problem. Hittills har man tyckt och tänkt att det ska handla om antingen eller. Forskningen visar att vi inte kan lösa organisatoriska dilemma med ett antingen-eller-tänk.

   Presenterade möjliga lösningar

   I den avslutande delen av seminariet presenterade Christian Gadolin förslag på lösningar till att få till en förändring. Lösningarna är inte helt enkla, men möjliga att uppnå.

   – Chefer måste lyssna på personalen och ha större förståelse för vårdens mindset. Men även vårdpersonalen kan ta till sig chefernas sätt att tänka. Sjuksköterskor som är chefer är också ett bra exempel. De talar ett medicinskt språk som läkarna lätt kan ta till sig och kan ofta medla mellan de två olika sätten att styra. Det är viktigt att få med läkarna på tåget. De har ofta lätt att förändra, om de bara vill.

   Skapade intressant diskussion

   Med i panelen fanns Anna Krohwinkel, forskningschef och biträdande generalsekreterare på Leading Health Care, Thomas Schneider, utvecklingschef på Bräcke diakoni samt Michel Silvestri, förbundsstyrelseledamot på Vårdförbundet. Det var tydligt under paneldiskussionen att de olika deltagarna inte alltid drog åt samma håll åsiktsmässigt, vilket i sig skapade ett intressant samtal.

   – Det känns jättebra och vi fick till en riktigt bra diskussion här med panelen. Det var en hel del folk här som kom och lyssnade också så det känns riktigt bra faktiskt, säger Christian Gadolin.
   Publicerad: 2019-07-02
   Senast ändrad: 2020-01-22
   Sidansvarig: webmaster@his.se