Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Tävling ska få fler studenter och elever att knäcka koden

   Publicerad 20 mars 2018

   För tredje året i rad arrangeras NSA Hack Event på Högskolan i Skövde - en tävling där studenter och gymnasieelever ska knäcka koder och lösa andra kluriga uppgifter under 18 timmar. Nytt för i år är en högre prispott och att fler gymnasieskolor och högskolor, runtom i Västsverige, bjuds in för att tävla om den åtråvärda titeln.

   NSA Hack Event arrangeras av Högskolan i Skövde tillsammans med sponsorerna InExchange, ATEA, Silverspin och Studentnätet. Tävlingen går ut på att deltagarna under 18 timmar tävlar i lag och ska hacka diverse krypterade filer, nätverk och hemsidor i syfte att hitta olika koder. Koderna genererar poäng och det lag som samlar flest poäng under tävlingen vinner första pris värt över 10 000 kronor. Tävlingen drivs av lärarna vid utbildningen nätverks- och systemadministration vid Högskolan i Skövde och syftet är att låta studenterna omsätta sina kunskaper och sin upptäckarlust i praktik på ett roligt sätt.
   – Under utbildningen nätverks- och systemadministration (NSA) lär vi studenterna mycket om att skydda både nätverk och system. Denna tävling är ett roligt sätt att omsätta den kunskapen i praktik då deltagarna får försöka ta sig förbi olika säkerhetslösningar. Dessutom bjuder vi in andra lärosäten och gymnasier så det blir en lättsam konkurrens mellan olika studenter, säger Joakim Kävrestad, programansvarig för NSA och en av personerna bakom NSA Hack Event.

   "Med frukt och nötter kommer man långt"

   För Simon Stegard, som läser tredje året på programmet, väcker tävlingen goda minnen till liv. I fjol vann hans lag "TGAAH" och i år är tanken att de ska upprepa samma bedrift. I alla fall är det målet.
   – Vi är taggade. Tävlingen är en kul grej och ett bra sätt att få omsätta det vi lär oss i utbildningen till problemlösning i praktiken.

   Att vara skärpt i 18 timmar är inte det lättaste, vilket även fjolårssegraren kan intyga.
   – Det är sjukt jobbigt. Men det gör det till en ännu roligare utmaning, bara. Med frukt och nötter kommer man långt.

   Kan synliggöra sårbarheter

   Förutom att tävlingen är ett roligt återkommande event är ett av syftena med tävlingen att påvisa hur lätt det är att ta sig in i osäkra datorsystem och samtidigt påvisa vilka konsekvenser detta kan få. I tävlingen plockar deltagarna fram koder som genererar poäng men på samma sätt går det att utnyttja osäkra system för att förstöra hemsidor, sprida virus eller stjäla personuppgifter. En vanlig metod för att faktisk säkra upp sina datorsystem är att låta personer försöka hacka dem för att på så vis hitta sårbarheter, på så vis har tävlingen även ett viktigt pedagogiskt syfte.

   Johan Zaxmy, systemspecialist och lärare på programmet för nätverks- och systemadministration vid Högskolan i Skövde, initierade idén för tävlingen tillsammans med företaget InExchange.
   – I år har vi blivit väldigt uppvaktade av företag som vill engagera sig, det märks att det är ett sug och hård konkurrens på arbetsmarknaden efter människor som är kreativa och kan tänka utanför ordinarie ramar, säger Johan.

   Tävlingen börjar fredagen den 6 april klockan 17:00 och pågår i 18 timmar, fram till klockan 11:00 på lördagen.

   Publicerad: 2018-03-20
   Senast ändrad: 2020-01-23
   Sidansvarig: webmaster@his.se