Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Forskning i framkant när lärosäten samarbeta

      Publicerad 14 juni 2018

      Under ett seminarium på Högskolan i Borås på onsdagen fick publiken se hur roboten Pepper kan förstå och interagera med en människa genom beröring tack vare smarta textilier. Det är ett av många resultat från fem års forskningssamarbete mellan högskolorna i Skövde och Borås.

      Samarbetet började 2013 och har utförts inom fyra teman där de båda lärosätena har förenat sina spetskompetenser. Samarbetet i just den här formen avslutas sommaren 2018 och under onsdagen hölls ett slutseminarium där de viktigaste forskningsresultaten presenterades. Inom temat Design, textil och hållbar utveckling förenades Borås spetskompetens inom smarta textilier med Skövdes inom robotik och kognitionsvetenskap. Och forskarna är eniga om att samarbetet har lett fram till forskning med stor potential.
      – Till exempel har vi tagit fram ett armband som med hjälp av textila sensorer kan styra en robot enbart med handrörelser. Det är helt utanför mitt område men mycket coolt tycker jag, berättar Dan Högberg, professor i integrerad produktutveckling vid Högskolan i Skövde.

      Forskargruppen har även arbetat med sensorer i kläder som lett vidare till ett nytt projekt finansierat av Vinnova som kallas "Smarta textilier för ett hållbart arbetsliv". Och så har de utforskat hur smarta textilier kan underlätta social interaktion med robotar. Det demonstrerades med Pepper, en ganska kort, vit robot med stora snälla ögon och förväntansfullt uttryck i ansiktet.
      – Med hjälp av smarta textilier i ryggen kan den känna av och säga ifrån om den blir kramad för hårt, vi kan styra dess rörelser med tryck mot ryggen och den kan leka "bulleri-bulleri-bock", berättar Jana Rambusch, universitetslektor i kognitionsvetenskap vid Högskolan i Skövde.

      Nya e-tjänster och gener för långt och friskt liv

      Inom temat Informations- och kommunikationsteknik (TIKT) har forskningen fokuserat på framtidens e-tjänster i flera olika projekt bland annat inom simuleringsbaserad träning där Skövde är experter inom "Serious Games" och Borås på ambulanssjukvård. Under seminariet berättade de dock främst om projektet "Innoserve" där de bedrivit följeforskning på ett projekt i Sunne kommun där högstadieelever utbildar äldre människor i att använda e-tjänster. Inom temat Vård och välbefinnande har två projekt bedrivits. I ett av dem har forskarna undersökt gener och livsstil hur friska äldre för att hitta nyckeln till långt liv.
      – Vi har en hel del intressanta resultat. Vi behöver dock göra något fler analyser men det verkar som att vissa samband som vi har hittat inte är helt slumpmässiga, säger Fredrik Ståhl, professor i genetik vid Högskolan i Borås.

      Det andra projektet som kallas "KRAFT-givande samtal" har gått vidare in i två interventionsstudier en i Borås och en Skövde för att undersöka om utbildning av vårdpersonal kan förbättra samtalen mellan vårdgivare och den som vårdas, inom den vård äldre får i hemmet.

      Föreläste för FN om organisatorisk resiliens

      Inom temat Framtidens företagande och nya affärsmodeller har forskarna satsat på att bygga upp samverkansmetoder bland annat genom två centrumbildningar. Utöver det har de studerat handelsföretag, livskraft i skandinavisk arbetsorganisation och välfärden.

      Projekten kring organisatorisk resiliens har mynnat ut i två böcker och en inbjudan att föreläsa för FN.

      Blickar framåt mot nya samarbeten

      Efter presentationerna sammanfattade seminariets moderator Jenny Johannisson, vicerektor för forskning vid Högskolan i Borås med att lyfta fram de gemensamma nämnare hon sett under dagen.
      – Det har handlat mycket om hälsa- och sjukvård och digitalisering. Vilket är två viktiga utmaningar som vi ju kanske kommer att ta oss an tillsammans i kommande samarbete där även Högskolan Väst ingår, säger hon.

      Det båda högskolornas rektorer summerade också dagen:
      – Den kvantitativa delen är med råge uppfylld. Ni har gjort mycket goda och intressanta resultat och vi kan stå stolta för detta samarbete, säger Lars Niklasson, rektor för Högskolan i Skövde.

      – Detta är ingen avslutning utan en början på starkare kopplingar mellan våra lärosäten, sammanfattade Björn Brorström, rektor vid Högskolan i Borås.

      Publicerad: 2018-06-14
      Senast ändrad: 2020-01-24
      Sidansvarig: webmaster@his.se