Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Bättre beslut när Lean kombineras med simulering och optimering

   Publicerad 13 augusti 2019

   Är det möjligt att kombinera Lean med simulering, för att ge ett bättre underlag till beslutsfattarna när de jobbar med systemdesign och förbättring? Ainhoa Goienetxea, doktorand i automatiseringsteknik vid Högskolan i Skövde, har i sin forskning kommit fram till ett sätt att kombinera dem, vilket resulterar i en win-win-situation för de som jobbar med Lean eller simulering. Resultatet kommer kunna stödja organisationer till att öka sin prestanda.

   Managementfilosofin Lean består av olika principer, metoder och verktyg och används inom bland annat industrin, byggbranschen och sjukvården. Lean handlar om att minska onödigt slöseri och fokuserar på människors delaktighet, för att förbättra verksamheten och maximera kundnyttan. Simulering är en teknik där man i en mjukvara bygger verkliga system där det går att testa olika scenarier, innan de testas i verkligheten. Det kan handla om allt från utvärdering av taktiska förbättringar, till utformning av nya system på strategisk nivå.

   Ainhoa Goienetxea, doktorand i automatiseringsteknik vid Högskolan i Skövde, har i sin forskning kommit fram till ett sätt att kombinera Lean med simuleringsbaserad optimering. 

   – Tidigare har forskare bara tittat på hur simulering kan bli en del av Lean-verktygslådan, men jag ser att kombinationen kan gå åt båda håll. Det blir en win-win-situation, säger Ainhoa Goienetxea.

   Ska stödja beslutsfattarna

   Resultatet finns nu samlat i ett ramverk som består av olika typer av komponenter som kan vägleda organisationer som jobbar med Lean till att arbeta mer med simulering. Som resultat kan organisationerna överkomma de begränsningar Leans metoder och verktyg har för att hantera systemvariation och dynamik. Det introducerar simulering som ett avancerat verktyg inom Lean samt visar hur Lean-principerna och metoderna kan användas när man jobbar med simuleringsprojekt. Syftet är att stödja beslutsfattarna till att fatta kvalitetsbeslut när de jobbar med systemdesign eller förbättring även i komplexa scenarier. 

   Vill lägga fokus på sjukvården

   Nästa steg för Ainhoa är, om allt går bra, att fira disputationen med sin familj. Sedan är det förhoppningsvis fokus på sjukvården som gäller.

   – Jag tycker att det är väldigt viktigt att stödja industrin, men att kunna jobba mot och förbättra sjukvården, det inspirerar mig. Det skulle vara väldigt givande om jag kunde använda den kunskap och erfarenhet jag har fått från den här resan till att minska väntetider och köer för patienterna. Att stödja sjukvårdspersonalen i att identifiera och jobba effektivare med förbättringsaktiviteter, samt stödja beslutsfattare att fatta kvalitetsbeslut som påverkar patienter, sjukvårdspersonal och ekonomi, det skulle jag jättegärna jobba med, säger Ainhoa Goienetxea.

   Ainhoa Goienetxea försvarar sin avhandling ”Bringing together Lean, Simulation and Optimization – Defining a framework to support decision-making in system design and improvement” fredagen den 16 augusti på Högskolan i Skövde.

   Handledare

   Amos Ng, professor, Institutionen för ingenjörsvetenskap, Högskolan i Skövde
   Matías Urenda Moris, universitetslektor, Institutionen för teknikvetenskaper, Uppsala Universitet

   Opponent

   Stewart Robinson,
   Dean School of Business and Economics, Professor of Management Science, Loughborough University, UK

   Examinatorer

   Jessica Bruch, professor, Mälardalens högskola
   Leo De Vin, professor, Karlstads Universitet
   Sandor Ujvari, lektor, Högskolan i Skövde

   Publicerad: 2019-08-13
   Senast ändrad: 2020-01-21
   Sidansvarig: webmaster@his.se