Tisdagen 10 december får elever från Västerhöjdsgymnasiet lära känna årets Nobelpristagare och lära sig mer om priserna. Klasser från tre årskullar på naturvetenskapliga programmet är inbjudna till Högskolan i Skövde, dels för att lyssna till föreläsningar kring Nobelpriserna och dels för att lära känna campus lite bättre.
För andra året i rad bjuds elever från Naturvetenskapsprogrammet in till Högskolan i Skövde för att lära sig mer om årets Nobelpriser och deras pristagare.
– Högskolan vill ha ett levande campus där människor möts och lär av varandra. Att ta emot gymnasielever under Nobeldagen är ett sätt att skapa en sådan miljö. Jag hoppas att ungdomarna får några fantastiska timmar hos oss och att besöket sporrar dem att studera vidare, och då gärna hos oss på Högskolan i Skövde, säger Muriel Beser Hugosson som är rektor för Högskolan.
Evenemanget arrangeras av Balthazar Science Center tillsammans med Högskolan och Västerhöjdsgymnasiet. Efter förra årets Nobelföreläsningar var återkopplingen från både deltagare och arrangörer väldigt positiv.
– Så självklart ville vi köra i år igen. Att få fler studenter till Högskolan i Skövde är ett stort fokus för oss och eleverna i de naturvetenskapliga ämnena är en av de målgrupper vi möter och vill möta ofta. När vi dessutom får möjligheten att få komma till Högskolans fantastiska campus och har forskare som vill delta i föreläsningarna, då är vi ju väldigt tacksamma. Eleverna får vara med om något väldigt spännande, kul och lärorikt den här dagen, säger Magnus Elmshorn, VD Balthazar Science Center AB.
Temat för årets priser är AI
Eleverna kommer få ta del av föreläsningar där experterna från Högskolan blandas med utvalda lärare på Västerhöjd. Årets Nobelpriser är hämtade från hela världen och har stor variation. Men ett tema i flera av priserna är digitaliseringen och framför allt AI.
– Att priserna i kemi och fysik båda anknyter till AI bekräftar något som vi nog alla anat. Artificiell intelligens ger människan helt nya redskap – i forskningen, i samhället och även på vår skola. Vi ser fram emot en intressant eftermiddag på Högskolan i Skövde, säger Mikael Holst, biträdande rektor på naturvetenskapliga programmet, Västerhöjd.