Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      ForskarFredag i Skövde 23-24 september

      Publicerad 15 september 2021

      Under vecka 38 går vetenskapsfestivalen ForskarFredag av stapeln i hela Sverige. Från Högskolan i Skövde kan du möta forskare i en rad spännande och aktuella föreläsningar, där de presenterar sin senaste forskning.

      Tanja Lundberg presenterar ForskarFredag 2020.

      – Vi hoppas att så många som möjligt tar chansen att uppleva hur spännande och samtidigt vardagsnära forskning kan vara. I år har vi ett mycket intressant och aktuellt program som bland annat tar upp forskning om framtidens sjukvård, föräldraskap i en digital värld, krisberedskap och pandemins framtida effekter på våra arbetsplatser, säger Christian Boström, forskningskommunikatör på Högskolan i Skövde som tillsammans med Balthazar Science Center och ASSAR Industrial innovation arena arrangerar ForskarFredag Skövde. 

      ForskarFredag 2021 har temat “Hur ska vi leva och bo i framtiden”. Programmet erbjuder hundratals aktiviteter över hela landet. Årets festival hålls både online och på plats, enligt rådande riktlinjer för minskad smittspridning av coronaviruset. Via en nyutvecklad plattform har lärare också möjlighet att "Låna en forskare" till sina klassrum för att diskutera olika ämnen med eleverna. 

      Robotar, pandemi och forskning för föräldrar 

      Programmet i Skövde inleds torsdagen den 23 september med en serie föreläsningar på teman som framtidens vård och föräldraskap i en digital värld. Här kan allmänheten möta forskare som bland annat talar om robotar i sjukvården, digitalt stöd till föräldrar och hur du som förälder ska förstå spel och spelande på dator, mobil och spelkonsoler. 

      Fredagen inleds med tre frukostföreläsningar via Näringslivsforum Skövde på ASSAR Innovation industrial arena som handlar om forskning om hur vi bör agera i kris, medarbetarskap under och efter Coronapandemin och samarbete mellan människa och robot. Programmet i Skövde kommer främst att sändas digitalt och vara möjligt att ta del av via Högskolan i Skövdes webbplats.

      Skolprogram 

      Fredagen innehåller också ett skolprogram som inleds med Erik Lagerstedt, doktorand i informationsteknologi, som berättar om vad robotar kan nu, och vad de kanske kommer kunna i framtiden. Han har en fråga till Skaraborgs mellanstadieelever– vad vill vi ha robotarna till? Därefter tar Balthazar Science Centers pedagoger vid och leder en workshop med eleverna, som anknyter till läroplanens mål inom teknikutveckling och tekniska lösningar. 

      ForskarFredag i Skövde avslutas med ett program för gymnasieelever som ska få prova på och lära sig mer om mixed reality och samarbete mellan robotar och människor. 

      Massexperimentet Bostadsförsöket 

      En annan del av ForskarFredag är massexperimentet Bostadsförsöket. Här vill forskare vid Lunds universitet ha hjälp från skolelever och andra från hela Sverige för att ta reda på hur tillgängliga våra bostäder är. Allt som behövs för att delta är en tumstock och en mobilapp. Mätningarna genomförs under september och oktober. 

      – Med ForskarFredag, Sveriges mest spridda vetenskapsfestival, ger vi dig möjlighet att uppleva och upptäcka vad vetenskap och forskning är. Genom att träffa och prata med forskare kan du få en förståelse för hur forskning påverkar vår vardag, och ställa frågorna som just du är intresserad av, säger Julia Brink, projektledare vid Vetenskap & Allmänhet, och nationell samordnare för ForskarFredag. 

      ForskarFredag startade 2006 som en del av den europeiska vetenskapsfestivalen European Researchers’ Night, och delfinansieras av EU:s Horisont 2020. I över 400 städer i hela Europa och närliggande länder erbjuds aktiviteter där allmänhet och forskare träffas. 

      Kontakt

      Forskningskommunikatör

      Publicerad: 2021-09-15
      Senast ändrad: 2021-09-15
      Sidansvarig: webmaster@his.se