Den 9 november är det dags för legotävlingen First Lego League. I år får ungdomarna coachning av forskare från Högskolan i Skövde. – Att väcka teknikintresset är något vi brinner för, därför är det med stor glädje som vi medverkar i First Lego League, säger Mikael Harlén, prefekt på Institutionen för ingenjörsvetenskap på Högskolan i Skövde.
Det är den 24:e omgången av First Lego League; en legotävlingen där barn och unga utmanas och lösa problem utifrån ett tema. Tävlingen arrangeras av Balthazar Science Center och Volvo Group Trucks Operations och hålls i Pentahuset i Skövde.
– First Lego League är ett fantastiskt koncept där deltagarna får lära sig om ett aktuellt tema men också under själva processen lära sig samarbeta, skapa rapporter och programmera robotar. Utöver själva robotbyggandet handlar tävlingen också om det teoretiska och det tekniska. Dessutom tittar domarna också på hur väl lagen samarbetar och hur de bemöter varandra. Så för skolorna som deltar checkar det här väldigt många boxar, förutom också att det är fantastiskt kul, säger Magnus Elmshorn, VD på Balthazar Science Center AB.
Att väcka teknikintresset hos nästa generation
Även om First Lego League arrangeras av Balthazar och Volvo, är det många företag och organisationer som engagerar sig och ser det som en chans att få barn och unga att intressera sig för teknik och forskning. En viktig och engagerad partner som ser stora möjligheter med tävlingen är Högskolan i Skövde.
– Att väcka teknikintresset är något vi brinner för, därför är det med stor glädje som vi medverkar i First Lego League. I årets tävling har vi fördjupat vårt samarbete med Balthazar och har flera forskare på plats för att coacha lagen till framgång, säger Mikael Harlén.
Robotar och problemlösning i temat ”Submerged”
First Lego League riktar sig till barn och unga mellan 10 och 16 år. Lagen har fått åtta veckor för att formulera och lösa ett problem utifrån årets tema. De ska i förväg bygga och programmera en robot som sedan på tävlingsdagen ska lösa olika uppdrag och transportera material till olika mellanstationer. Olika lösningar ger olika poäng och den med flest poäng vinner.
Årets tävlingstema är ”Submerged” och tar deltagarna ner i djupet för att visa hur människan idag försöker utforska och förstå dessa komplexa ekosystem. Vinnarna i Skövdefinalen går sedan vidare till den skandinaviska finalen med den globala finalen som slutmål. Legotävlingen närmar sig 25-årsjubileum och konceptet har varit populärt världen runt.
– I Skandinavien jobbar vi nära varandra och i somras hade vi ett uppstartsmöte där våra länders projektledare samlades för att starta upp årets tema. Det är ett väldigt aktuellt samt viktigt tema som vi tror kommer engagera eleverna mycket. Det ska bli kul att lyssna till deras projektredovisningar och jag anar att domarna kommer få sätta höga poäng i år, säger Magnus Elmshorn.