Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Internationellt studentsamarbete räddar äldre personer från nätbedrägerier

      Publicerad 11 april 2025

      Hur kan vi öka medvetenheten om cyber- och informationssäkerhet bland äldre personer? Den frågan samarbetar studenter från fyra europeiska universitet kring under en årligen återkommande kurs. Högskolan i Skövde står som värd för det internationella utbytet – en vecka fylld av kreativt arbete, föreläsningar och gränsöverskridande samarbete.

      Just nu pågår en internationell kurs på Högskolan i Skövde. Det är en så kallad BIP (Blended Intensive Programme), och är ett samarbete mellan masterprogrammet Integritet, informationssäkerhet och cybersäkerhet (PICS) på Högskolan i Skövde, samt studenter och lärare från universitet i Belgien, Österrike, och Nederländerna.

      – Genom den här kursen får studenterna inte bara ta del av olika perspektiv på informationssäkerhet, de får också en chans att ge sig på den svåra utmaningen att höja medvetenheten om cyber- och informationssäkerhetsfrågor bland målgrupper som vanligtvis saknar den kunskapen, säger Martin Lundgren, lektor i informationsteknologi på Högskolan i Skövde och programansvarig för PICS.

      Kursen består av en virtuell del med gästföreläsare från både akademi och industri, som delar med sig av sin expertis inom aktuella frågor som cyberbrottslighet, lagstiftning och tekniska säkerhetsutmaningar. Därefter har studenterna samlats på plats i Skövde för en intensiv vecka av samarbete. I år har de i uppdrag att utveckla en prototyp – det kan vara ett spel, en broschyr, en app, eller något helt annat – som kan bidra till att öka säkerhetsmedvetenheten hos äldre personer.

      Innovativa lösningar och internationella erfarenheter

      Det är fjärde året som den här BIP-kursen genomförs, men första gången Högskolan i Skövde står som värd. Tidigare års projekt har resulterat i allt från spel till korta men informativa och underhållande videoserier som publicerats på sociala medier. Alla med syftet att på ett engagerande sätt sprida kunskap om cybersäkerhet.

      – Jag tror att den här typen av samarbete bidrar till en ökad känsla av enighet och ömsesidig förståelse av utmaningar, kulturella skillnader och likheter, som gör studenter mer förberedda för att möta gemensamma utmaningar, säger Martin Lundgren.

      Kortspel för att identifiera bedrägerier

      En av de deltagande studenterna är Wiktoria Przykucka från Howest University i Belgien. Hennes grupp valde att skapa ett kortspel med tre olika typer av kort: e-post, sms och telefonsamtal. Spelaren måste avgöra om kortet innehåller ett bedrägeri eller inte.

      Wiktoria Przykuckas grupp bestod av studenter från tre länder.

      – Vi tänkte att ett spel är roligt och är något som målgruppen är bekant med, vilket gör det enklare att ta till sig. Du kan också spela med både vänner och familj och göra det till en trevlig upplevelse.

      Fördelen med att läsa en BIP med studenter från olika länder är enligt Wiktoria att alla bidrar med olika perspektiv och idéer. Trots att alla studerar ungefär samma ämne har de olika erfarenheter.

      – Det här har varit en fantastisk upplevelse och en jättebra möjlighet. Jag skulle absolut göra det här igen och rekommenderar verkligen andra studenter att göra detsamma, säger hon.

      I en allt mer uppkopplad värld är hoten mot digital säkerhet globala, vilket gör internationellt samarbete avgörande.

      – Vi står inför många gemensamma utmaningar i samhället idag. Allt från klimatförändring till ett ständigt hotat men samtidigt växande digitalt ekosystem. Utmaningarna är gränsöverskridande, så det är rimligt att de också bemöts av gränsöverskridande samarbeten, avslutar Martin Lundgren.

      Kontakt

      Lektor i informationsteknologi

      Publicerad: 2025-04-11
      Senast ändrad: 2025-04-11
      Sidansvarig: webmaster@his.se