Påsken är äggens högtid. Från färgglada målade ägg till påskbordets guldgula tillbehör – men har du någonsin funderat på varför vi egentligen frossar i ägg just vid påsk? Vi har pratat med Gianluca Tognon, lektor i folkhälsovetenskap vid Högskolan i Skövde, för att reda ut saken.
Ägg har länge varit en symbol för liv och återfödelse, och det passar ju perfekt in i påsken, men den moderna äggtraditionen har också en mer praktisk förklaring.
– Under den kristna fastan förr i tiden undvek man animaliska produkter, men hönorna fortsatte förstås att lägga ägg. När fastan tog slut hade man plötsligt en hel hög med ägg att ta hand om, och då blev det naturligt att äta upp dem vid påsk, berättar Gianluca Tognon.
Ägg över hela Europa
Äggtraditioner finns i hela världen, men ser lite olika ut beroende på var man befinner sig.
– I Italien, där jag kommer ifrån, är det chokladäggen som är i fokus – l'uovo di Pasqua – stora chokladägg med en leksak inuti. I Tyskland är äggmålning en stor tradition, och under påskveckan dekoreras träd och buskar med färgglada påskägg, en sed som kallas Ostereierbaum. I flera östeuropeiska länder, som Polen och Ukraina, är målade ägg (pisanki) en viktig del av påsken, säger Gianluca.
Ett näringsrikt kraftpaket
Förutom att vara festliga är ägg också näringsrika.
– Ägg innehåller högkvalitativt protein, vitaminer som A, D och B12, samt mineraler som järn och selen. Dessutom är de en av de bästa källorna till kolin, ett ämne som är nödvändigt för att bilda acetylkolin som är avgörande för bland annat minne och inlärning, förklarar Gianluca.
Gianluca Tognon, lektor i folkhälsovetenskap vid Högskolan i Skövde.
Proteinet som finns i ägg, ovalbumin, har en fullständig aminosyraprofil, vilket betyder att det innehåller alla essentiella aminosyror i rätt proportioner för kroppen. Detta gör ägg till en av de mest kompletta proteinkällorna som finns.
Vad händer med kolesterolet?
Svenskarna brukar äta ungefär 70 miljoner ägg under en påskvecka. Resten av året äter varje svensk i genomsnitt 5,1 ägg under en vecka. Under många år fanns en oro kring äggens höga kolesterolhalt, men nyare forskning har nyanserat bilden.
– Tidigare trodde man att kolesterol i maten direkt påverkade kolesterolnivåerna i blodet, men för de flesta människor har det en ganska liten effekt. Det är främst intaget av mättade fetter och transfetter som påverkar blodfetterna och risken för hjärt-kärlsjukdomar, säger Gianluca.
För den som ändå vill vara försiktig kan det vara bra att tänka på helheten i kosten. Ett ägg om dagen är inget problem för de flesta friska personer, särskilt om man äter en balanserad kost rik på frukt, grönsaker och hälsosamma fetter.
Påsk utan ägg? Absolut!
Ägg har en självklar plats på många påskbord – men det finns gott om alternativ för den som är allergisk, äter växtbaserat eller helt enkelt vill testa något nytt. Påsktraditionerna handlar trots allt mer om gemenskap än om vad vi lägger på tallriken.
I bakning kan ägg till exempel ersättas med mosad banan, äppelmos eller en blandning av chiafrön och vatten. Det finns också färdiga veganska äggersättningar i butiker. Näringsrika ersättningar för äggens innehåll – Kolin, ett viktigt näringsämne som finns i ägg, kan du även få från sojabönor, blomkål och nötter. Proteinrika alternativ är tofu, baljväxter och nötter.
Oavsett hur du firar finns det mängder av sätt att skapa en härlig och färgsprakande påsktradition – med eller utan ägg!