Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Kan digitaliseringen jämna ut könsgapet i industrin?

      Publicerad 5 mars 2025

      Trots att mångfald stärker både innovation och arbetsmiljö är kvinnor fortsatt underrepresenterade i tillverkningsindustrin. Ett nytt forskningsprojekt vid Högskolan i Skövde undersöker hur digital transformation kan bli en nyckel till ökad jämställdhet.


      Miranda Kedbäck med en kollaborativ robot på ASSAR Industrial Innovation Arena.

      Vad händer när fabriker börjar tänka själva? Genom AI, IoT och robotik blir tillverkningsindustrin mer självgående, där maskiner kan förutse fel, anpassa produktionen i realtid och samarbeta utan mänsklig inblandning. Men samtidigt som digitaliseringen sveper över industrin riskerar ett gammalt mönster kvarstå – att den domineras av män. Globalt utgör kvinnor endast 20–25 procent av arbetskraften inom tillverkningsindustrin, och andelen i ledande positioner är ännu lägre.

      Mångfald stärker konkurrenskraften

      – Om vi ska bygga en hållbar industri för framtiden behöver vi använda hela befolkningens kompetens. Mångfald och jämställdhet handlar inte bara om rättvisa – det påverkar också innovationstakten och företagets konkurrenskraft, säger Miranda Kedbäck, adjunkt i produktionsteknik vid Högskolan i Skövde.

      Projektet undersöker hur digitalisering kan bidra till en mer inkluderande arbetsmiljö och lyfta fram nya vägar för kvinnors delaktighet. Genom företagsbesök och analyser av arbetskulturen kartläggs både hinder och möjligheter. Målet är att ta fram konkreta rekommendationer som kan inspirera industrin till förändring.

      Miranda Utsikten PortalenMiranda Kedbäck, adjunkt i produktionsteknik vid Högskolan i Skövde, leder projektet.

      Kultur och struktur måste förändras

      Det man sett i tidigare forskning är att ökad möjlighet till distansarbete verkar vara gynnsamt särskilt för kvinnor, att minskade fysiska hinder på arbetsplatsen i industrin ökar tillgänglighet och att användning av AI i rekrytering kan minska bias.

      – Vi ser att teknologier inom Industri 4.0 och 5.0 kan bli verktyg för jämställdhet – men bara om vi är medvetna om riskerna och aktivt arbetar för inkludering. Det räcker inte med ny teknik; vi måste också förändra kulturen och strukturerna i branschen. Projektet är ett steg mot att bryta gamla mönster och visa hur framtidens industri kan bli både mer jämställd och konkurrenskraftig – där kvinnor inte längre saknas i bilden, säger Miranda Kedbäck.

      Forskningsprojektets hela titel är “Gender Equity in the Manufacturing Industry: Exploring the Role of Digital Transformation” och samarbetspartners är IDC West Sweden AB och Mondragon University. Projektet löper fram till juni 2025.

      Kontakt

      Adjunkt i produktionsteknik

      Publicerad: 2025-03-05
      Senast ändrad: 2025-03-05
      Sidansvarig: webmaster@his.se