Enligt en ny undersökning anser lärare i Sverige att elevernas kunskap om mat och klimat är låg och har varit så i flera år. Därför lanserar nu Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) KliMATspelet, ett gratis, digitalt spel som ska öka elevers kunskaper om matens miljöpåverkan. Forskare från Högskolan i Skövde har bidragit i utvecklingen av spelet.
Elevers kunskap om mat- och miljöfrågor är låg, det visar en nyligen genomförd enkätundersökning som skickats till lärare inom naturkunskap, biologi och geografi på högstadiet och gymnasiet. Fyra av tio lärare anser också att kunskapen inte blivit speciellt mycket bättre sedan förra undersökningen som genomfördes 2020.
Nu lanserar forskare vid SLU ett gratis, digitalt spel som kan användas i undervisning för att öka elevernas kunskap om matens miljöpåverkan. KliMATspelet är framtaget i samarbete med lärare som varit med i utveckling av innehållet och sedan säkerställt kopplingen till skolans kursplaner.
– Mat är en del av elevernas vardag och ger en bra ingång till de stora frågorna om självförsörjningsgrad, klimat och biologisk mångfald, säger Christina Lundström, forskare vid SLU och projektledare för KliMATspelet.
Baserat på forskning
KliMATspelet är ett simuleringsspel där spelaren ska balansera olika konflikterande mål för att skapa en hållbar livsmedelsförsörjning. Spelets innehåll är baserat på aktuell forskning.
Per Backlund, professor i informationsteknologi och Ulf Wilhelmsson, biträdande professor i medier, estetik och berättande vid Högskolan i Skövde har mångårig erfarenhet av forskning om spel, speciellt spel för lärande, och har bidragit med expertis i arbetet. De har agerat bollplank och diskussionspartner vad gäller spelets design och hur kunskapsinnehållet ska representeras.
Ulf Wilhelmsson, biträdande professor i medier, estetik och berättande och Per Backlund, professor i informationsteknologi har varit bollplank.
– Det är svårt att förstå alla samband mellan matproduktion, konsumtion och klimatpåverkan. Det finns många komplexa samband och spelet illustrerar dem genom att spelaren får ta olika beslut om producenters och konsumenters beteenden. Förhoppningen är att spelet ska skapa intresse för de här frågorna och bli ett första steg mot kunskapsinhämtning i en av våra viktigaste samhällsfrågor, säger Per Backlund.
– En intressant aspekt av spelet är det inte finns några enkla lösningar på de utmaningar som spelaren ställs inför. Som spelare behöver du hitta strategier för att balansera just de olika behov och förutsättningar som råder mellan konsumenter och producenter. Faktorer som privatekonomi hos konsumenter ställs tillexempel emot klimatpåverkan, tillgänglig odlingsareal och Sveriges självförsörjningsgrad på viktiga livsmedel. Det faktum att det inte finns några ”quick fixes”, hoppas vi kan leda till djupare diskussioner kring det här viktiga ämnet, säger Ulf Wilhelmsson.
Om KliMATspelet
Målgruppen är lärare och elever på högstadiet och gymnasiet. Spelet är kostnadsfritt och handlar om att balansera produktion och konsumtion av livsmedel så att målen för svensk självförsörjningsgrad samt påverkan på klimat och biologisk mångfald kan nås. Finansiering kommer från Arvsfonden, Formas och Västra Götalandsregionen. Samarbetspartner är SLU, Bioresurs, NTA, WWF Youth, Svenska Kyrkans Unga, 4H ungdom, Sverok, SLU Holding och Högskolan i Skövde. Spelutvecklingen har gjorts av IUS Innovation.
Läs mer och spela spelet på www.klimatspelet.se. Spelet är tillgängligt från 26 september.