Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Berättandets kraft i en digital värld

      Publicerad 31 mars 2025

      Lissa Holloway Attaways resa började i Kanada och gick via USA och Blekinge till Högskolan i Skövde. Hennes passion för litteratur, kulturarv och feminism har format en unik forskningsbana präglad av 90-talets digitala revolution. Idag är hon biträdande professor vid Högskolan i Skövde och forskningsgruppsledare för GAME, där hon forskar och undervisar i interaktivt berättande för att ge röst åt de historier som sällan blir hörda.

      Lissa Holloway Attaway, biträdande professor i medier, estetik och berättande på Högskolan i Skövde växte upp i Alberta, västra Kanada och håller för närvarande på att renovera ett hus i Varnhem, Skaraborg. Vägen där emellan är lång och spännande. Hon gick på High School i Montreal och tog där efter en filosofie kandidatexamen i Fine Arts Theatre Performance vid York-universitetet i Toronto. Sedan fortsatte hennes resa söderut där hon tog en masterexamen i traditionell litteratur och media, och en doktorsexamen i litteratur med fokus på digital media vid Universitetet i Georgia, USA. Lissa blev kvar i Georgia tjugo år där hon undervisade ingenjörer i teknisk kommunikation vid Tekniska Universitetet, men även i litteratur och andra kulturella ämnen.

      – Det var mitten på nittiotalet och den digitala revolutionen och framväxten av internet tog min karriär mot berättande och digitala narrativ. Samtidigt låg litteraturvetenskapen som en grund i mitt sätt att lära ut och jag tvingade mina ingenjörsstudenter att läsa Moby Dick, Frankenstein och andra viktiga verk, berättar Lissa med ett leende.

      Över Atlanten och vidare mot Östersjön

      Hennes resa mot Sverige föddes när Blekinges Tekniska Högskola (BTH) besökte Lissas utbildning i Georgia. Hon bjöds in till BTH och blev snart erbjuden programansvar för Litteratur, kultur, och digital media, och sedermera Digital kultur och kommunikation. Lissa tackade ja och stortrivdes i Karlskrona och den vackra skärgården. Förutom undervisning och programansvar så forskade hon kring digitala medier och kultur i samarbete med både Marinmuseum i Karlskrona och andra kulturella parter kring Östersjön. Bland annat var hon aktiv i projektet Art Line som utforskade konstnärlig innovation i fysiska och digitala rum.

      Nedskärningar inom kulturutbildningarna på BTH fick Lissa att söka sig vidare. När Högskolan i Skövde hörde av sig så var Lissa snarare på väg österut än inåt landet.

      – Jag hade precis avslutat Art Line där jag samarbetade med forskare från Baltikum och södra Östersjöområdet, och hade snarare mitt fokus där än i Sverige. Men Högskolan och forskningsgruppen GAME kändes som en väldigt bra matchning för mig. Vi hade en stor bredd inom gruppen med forskare från både filmvetenskap, spelutveckling, och litteratur som nu skulle samlas kring spel som medium. Vi valde att kalla oss Forskningsgruppen GAME – Games, Art, Media, Experience, säger Lissa.

      Games, Art, Media, Experience

      Lissa hade aldrig varit i Skövde men blev förtjust i det rika kulturarvet som fanns i det omgivande landskapet. Överallt fanns historiska nedslag i Skaraborg. Hennes kollega Lars Vipsjö, lektor i Medier, estetik och berättande vid Högskolan arbetade med ett par projekt kring kulturarv och spel. Lissa blev involverad och de utforskade spelifiering och nya former av digital fördjupning och engagemang för att förbättra användarupplevelser vid museer och kulturella platser. Hon presenterade projekten KASTiS (Kulturarv och spelteknologi i Skaraborg) och delprojektet KLUB (Kiras och Luppes Bestiarium) på flera internationella konferenser. Hon deltog också i Seedbox: An Environmental Humanities Collaboratory, som undersökte sociala och miljömässiga frågor, som kemiska vapen och gifter i Östersjön, klimatförändringar och hållbar konsumtion.

      Nyligen avslutades det fyråriga EU-projektet Interactive Narrative Design for Complexity Representation (INDCOR) där hon varit vice projektansvarig. Här var kulturarv ett av fokusområdena tillsammans med klimatförändringar, migration med mera. Projektet blev väl mottaget och utvärderades som excellent, till Lissas stora glädje och stolthet.

      Vid sidan av forskningen så undervisar Lissa i bland annat Digitalt berättande: spel och kulturarv – magisterprogram på Högskolan, och handleder studenter på magisternivå. Här kommer också hennes andra stora engagemang in vid sidan av kulturarvet, nämligen genusvetenskapen, som gått som en röd tråd genom Lissas akademiska resa.

      Genusvetenskap en röd tråd

      – I min doktorsavhandling så tittade jag på Edgar Allan Poe och hans verk Eureka ur ett feministiskt perspektiv. Intresset för genus stannade kvar och min forskning har alltid haft lite koppling till ämnet, även här på Högskolan där vi tittar mycket på jämlikhet, inkludering och maktförhållanden mellan kön inom spelvärlden. Jag försöker få studenterna att förstå att även de har inflytande och kan göra skillnad i samhället. Spel som Minecraft handlar ju faktiskt om att ge en röst till de människor som normalt sett inte har det, säger Lissa.

      Mot nya destinationer

      Forskningen har tagit Lissa mot nya destinationer även efter hon landade i Skövde. Ett spännande kulturprojekt som hon varit involverad i låg i Réunion, en före detta fransk koloni öster om Madagaskar. Ön har inga urinvånare och en väldigt stor mix av kulturella influenser. Lissa fick besöka en spelstudio vid Institute of the Indian Ocean och ha workshops kring studenternas egna komplicerade kulturarv, där det europeiska inflytandet och arvet efter slavhandeln fortfarande är ett problem. 

      Malta är en annan plats som präglas av ett komplicerat förhållande till sitt kulturarv. Lissa berättar att en plats historia ofta berättas av en röst, medan verkligheten oftast är mer mångfacetterad och komplicerad på grund av kolonialism, genus, och maktförhållanden. I denna kurs som riktar sig till både forskare, studenter och personal inom kulturarvssektorn tittar de på komplexiteten kring en plats eller ett historiskt föremål. Tidigare i projektet INDCOR, vid sommarkurserna som delvis drivs av St. Martin’s Institute of Higher Education så har Lissa besökt både Kanarieöarna och Malta. Nu i sommar är det återigen dags för en kurs på Malta där historiska berättelser och kulturhistoriska miljöer under mark ska få nytt liv med hjälp av VR och ny teknik.

      – Här får kursdeltagarna möjligheten att designa en prototyp för en interaktiv upplevelse kring ett historiskt föremål eller kring en historisk miljö på plats i just den miljön. Därtill skapas en bra energi i en så liten och hängiven grupp där mycket arbete sker på lite tid. Jag hoppas vi får flera sökande från Högskolan som vill ta chansen att berätta komplexa historier genom ny teknik, säger Lissa.

      Nästa äventyr efter Malta sker i tyska Bremen där Lissa ska delta i ett gästforskarprogram under oktober månad vid universitetet i Bremen. Temat för forskningen är sorg och spel där hon ska få fördjupa sig i hanterandet av död och förlust ur ett feministiskt perspektiv inom spel. Lissa har tidigare hanterat ämnet genom handledning av en student och berättar att det är spännande hur spel kan ta sig an så utmanande och svåra ämnen. Hon valdes tillsammans med fyra andra av 150 sökande och ser mycket fram emot den vistelsen. 

      Skapar kritiska tänkare

      –  Vi är i en situation där svensk industri investerar i nya innovationer. Det är viktigt att den investeringen inte bara sker i den tekniska utvecklingen utan även i forskningen. Det har bildats ett stort nätverk i Skövde kring spelutveckling och mycket spännande saker händer. Jag ser med stor glädje våra studenters kritiska idéer och kreativa arbete. Det är en stor del i vårt jobb på Högskolan – att skapa kritiska tänkare, och det har vi lyckats vi med, avslutar Lissa.

      Kontakt

      Bitr. professor i medier, estetik och berättande

      Publicerad: 2025-03-31
      Senast ändrad: 2025-03-31
      Sidansvarig: webmaster@his.se