Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Informationssäkerhet och det civila samhället i fokus på Högskolan

      Publicerad 30 september 2022

      Informationssäkerhetsdagen är ett årligen återkommande evenemang på Högskolan i Skövde. Eventet, som i år hålls den 5 oktober, riktar sig till personer som jobbar med informationssäkerhet på olika sätt och som vill öka sin kunskap inom informations- och cybersäkerhetsområdet. Årets tema är ”Informationssäkerhet/cybersäkerhet och det civila samhället”.

      Womans eye with futuristic digital data concept for technology, virtual reality headset, biometric retina scan, surveillance or computer hacker security

      I oktober uppmärksammas European Cyber Security Month (Europeiska cybersäkerhetsmånaden) i hela Europa. I Skövde uppmärksammas den sedan 2017 på Högskolan, genom Informationssäkerhetsdagen där politiker, forskare och representanter från näringslivet träffas för att diskutera utmaningar inom området. Årets informationssäkerhetsdag hålls 5 oktober.

      Rose-Mharie Åhlfeldt är biträdande professor i informationsteknologi på Högskolan i Skövde och ser ett stort behov av att säkerhetsfrågorna diskuteras.

      – Trots att digitaliseringen i samhället ökar hela tiden och att samhällsviktig verksamhet utsätts för fler och fler attacker, halkar säkerhetsarbetet efter. Känslig infrastruktur och samhällskritisk information står inför stora utmaningar. Därför behöver vi stärka motståndskraften i hela samhället och fokusera på en säker digitalisering, säger Rose-Mharie Åhlfeldt.

      Under årets tema ”Informationssäkerhet/cybersäkerhet i det civila samhället” kommer livsmedelsindustrin och handeln lyftas, som ett specifikt kritiskt område.

      Huvudtalare berättar om attacken mot Coop

      På årets evenemang medverkar fem huvudtalare. Den första är Anders Näslund, Incident Respons Manager på Truesec, som kommer att uppdatera oss om den aktuella hotbilden i cyberrymden.

      Årets andra huvudtalare är Elpidoforos Arapantonis, Chief Product Security Officer på ECARX. Han ska presentera hur fordonsindustrin arbetar med hoten om cyberattacker, när våra fordon blir allt mer uppkopplade och digitalt sårbara.

      Den tredje är Mattias Elfström, överstelöjtnant från Försvarsmakten. Han ska tala om vilka utmaningar Försvarsmakten står inför inom cybersäkerhetsområdet.

      Den fjärde huvudtalaren är egentligen en talartrio med koppling till AgroVäst. Magnus Lundqvist är Cyberly Cluster Manager vid Linköping Science Park, Per Frankelius är processledare i Agtech 2030 vid Linköpings universitet samt Anders Johansson, processledare på AgroVäst. Trion kommer berätta om vilka säkerhetsutmaningar lantbruket och livsmedelsindustrin står inför i sitt digitaliseringsarbete och hur de arbetar med frågan.

      Den femte huvudtalaren är Anna Wennerstrand, kommunikationschef på Kooperativa Förbundet, KF. Hon kommer att berätta om erfarenheter och reflektioner utifrån den cyberattack Coop utsattes för förra sommaren. Vilka lärdomar går att dra och vad behöver andra inom branschen tänka på för att vara motståndskraftiga inför framtida incidenter?

      Avslutas med reflektion – vad kan vi göra här och nu?

      Dagen avslutas med en panel där talarna, samt representanter från den offentliga sektorn, reflekterar över vad vi kan göra här och nu i våra respektive organisationer, oavsett om ”vi” är företag, kommuner, region, länsstyrelse eller akademi. Det är lätt att vänta in vad ”andra” ska göra, men hur kan vi själva samverka för att öka motståndskraften och arbeta medvetet för en säker digitalisering i det dagliga arbetet?

      Kontakt

      Bitr. professor i informationsteknologi

      Publicerad: 2022-09-30
      Senast ändrad: 2022-09-30
      Sidansvarig: webmaster@his.se