Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Högskolan firade akademisk högtid

   Publicerad 17 september 2021

   Fredagen den 17 september firade Högskolan i Skövde akademisk högtid i Sankta Helena kyrka i Skövde. Högtiden var anpassad för att kunna hållas på ett smittsäkert sätt.

   Nya professorer tillsammans med rektor och dekan.Fr.v Martin Gellerstedt, folkhälsovetenskap Thomas Jonsson, biovetenskap, Lars Nikalsson, rektor, Nikolaos Kourentzes, informationsteknologi, Alexandra Krettek, dekan, Anna Dahl Aslan, hälsovetenskap, Lars Bröndum, musik. Nya professorer tillsammans med rektor och dekan. Nya professorer tillsammans med rektor och dekan.Fr.v Martin Gellerstedt, folkhälsovetenskap Thomas Jonsson, biovetenskap, Lars Nikalsson, rektor, Nikolaos Kourentzes, informationsteknologi, Alexandra Krettek, dekan, Anna Dahl Aslan, hälsovetenskap, Lars Bröndum, musik.

   De nya professorerna (övre raden från vänster): Tomas Jonsson, Nikolaos Kourentzes, Anna Dahl Aslan. Främre raden från vänster: Martin Gellerstedt, och Lars Bröndum (längst till höger), tillsammans med rektor Lars Niklasson och dekan Alexandra Krettek.

   Högskolans rektor Lars Niklasson inledde högtiden genom att hälsa professorer, doktorer, studenter, kollegor, gäster och vänner hjärtligt välkomna. Han fortsatte sedan sitt tal med att berätta om Högskolans tre värdeord, profilering, excellens och omtanke.

   – Att vi har excellens i verksamheten är uppenbart, det är bara att titta på de installandi och promovendi som delar scenen med mig. De representerar den högsta nivån av utbildning – forskarutbildningen – och den högsta akademiska tjänsten – professuren. Flera av våra promovendi och installandi har internationell bakgrund, vilket går att se som ett tecken på att Högskolan är internationellt konkurrenskraftig, sade Lars Niklasson i sitt tal.

   Under andra delen av sitt tal bytte han därför till engelska, för att agera omtänksamt mot de icke svensktalande som var på plats, och tackade för deras bidrag till Högskolans utveckling.

   Åtta doktorer och åtta professorer

   Nya doktorer i informationsteknologi Promoverade vid Högskolan i Skövdes akademiska högtid.fr.v Elio Ventocilla, Martin Brodin, Niclas Ståhl, Erik Bergström, Julia Kaidolova, Kristens Gudfinnsson, Ari Kolbeinsson och Enrique Ruiz Zúniga. Nya doktorer in informationsteknologiPromoverade vid Högskolan i Skövdes akademiska högtid.

   Nya doktorer (övre raden från vänster): Martin Brodin, Erik Bergström, Kristens Gudfinnsson, Enrique Ruiz Zúñiga. Främre raden: Elio Ventocilla, Niclas Ståhl, Julia Kaidalova och Ari Kolbeinsson. 

   Högskolans Dekan Alexandra Krettek promoverade Högskolans åtta nydisputerade doktorer som samtliga har genomgått Högskolans forskarutbildning i informationsteknologi. I sitt tal till doktorerna lade hon stor vikt på att det är nyfikenhet som driver kunskapsutvecklingen framåt.

   – Det faktum att ni nått doktorsexamen visar att nyfikenhet har motiverat er att ta reda på mer och utveckla er kunskap. Min förhoppning är att ni, i ert framtida yrkesliv inom eller utanför akademin, kommer att känna er okunniga då och då och att ni ska välkomna den känslan. Den borgar för att ni fortsatt bidrar till kunskapsutvecklingen, långt efter er doktorsexamen, sa Alexandra Krettek.

   Pedagogiskt pris

   Nytt för den här akademiska högtiden var att Högskolan även delade ut ett pedagogiskt pris. Priset uppmärksammar vikten av att kunna tillgängliggöra den kunskap som forskningen utvecklar, till studenterna på allra bästa sätt. Det pedagogiska priset delades ut av rektor och gick till Jessica Lindblom, biträdande professor i informationsteknologi. Hon fick priset för sitt arbete med att sätta undervisning och lärarskap på agendan vid Högskolan i Skövde. 

   Även Studentkåren i Skövde var representerade under den akademiska högtiden. Kårordförande Simon Wallin höll studenternas sedvanliga tal till de nya professorerna helt på rim, och berättade att forskning visar att rim får publiken att lyssna lite bättre. Traditionellt håller professorerna ett lättsamt och lite humoristiskt tal tillbaka till studenterna. Den här gången hölls talet av Martin Gellerstedt som gav studenterna några goda råd att ha med sig i livet.

   – Ta med vetenskapen ut i er vardag och i ert yrke. Men med en brasklapp. I sociala sammanhang, som exempelvis en middag, då behöver ni inte granska varje litet påstående och kräva evidens. Det kan skapa dålig stämning.

   Luciano Floridi årets hedersdoktor

   I samband med den akademiska högtiden promoverades också Högskolan i Skövdes senaste hedersdoktor. Titeln som hedersdoktor gick den här gången till den italienska filosofen Luciano Floridi. Luciano Floridi är professor i Philosophy and Ethics of Information vid Oxfords universitet och professor i Sociology of Culture and Communication vid Universitetet i Bologna.

   – Att Luciano Floridi nu promoveras till hedersdoktor är oerhört passande. Professor Floridis insatser inom Högskolans övergripande område ”Digitalisering för hållbar utveckling” kan knappast överdrivas. Inom informationsfilosofin och informationsetiken har Floridi länge bidragit med omfattande forskning och båda forskningsfälten är vid det här laget vedertagna och florerande ämnen, sa Oskar MacGregor, lektor i kognitiv neurovetenskap på Högskolan i Skövde, när han presenterade den nya hedersdoktorn.

   Kvällens musikunderhållning och fanfarer framfördes av elever från musikgymnasiet i Skövde.

   Det kommer gå att ta del av den akademiska högtiden digitalt under en begränsad tid på Högskolans webbplats.

   Följande doktorer promoverades vid Högskolans akademiska högtid

   Ari Kolbeinsson, ingenjörsvetenskap
   Enrique Ruiz Zúñiga, ingenjörsvetenskap
   Elio Ventocilla, informationsteknologi
   Erik Bergström, informationsteknologi
   Julia Kaidalova, informationsteknologi
   Kristens Gudfinnsson, informationsteknologi
   Martin Brodin, informationsteknologi
   Niclas Ståhl, informationsteknologi

   Följande professorer installerades vid Högskolans akademiska högtid

   Tomas Jonsson, biovetenskap med inriktning ekologi
   Martin Gellerstedt, folkhälsovetenskap
   Anna Dahl Aslan, hälsovetenskap
   Peter Anderberg, hälsovetenskap
   Henrik Engström, informationsteknologi
   Nikolaos Kourentzes, informationsteknologi
   Yacine Atif, software engineering
   Lars Bröndum, musik

   Bilder från årets akademiska högtid

   Se fler bilder från årets Akademisk högtid här

   Publicerad: 2021-09-17
   Senast ändrad: 2021-09-17
   Sidansvarig: webmaster@his.se